Результати дослідження цін на «Великодній кошик»
«У Харкові пекти паски коштує дешевше ніж в інших мегаполісах України» – дослідження ХНЕУ ім. С. Кузнеця.
Напередодні свят економісти Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця дослідили ціни на продукти, які входять до традиційної великодньої паски, крашанок, а також буженини в різних обласних центрах країни.
Для дослідження була використана стандартна рецептура паски, яка є традиційною для великоднього столу. Орієнтовна вага пасок із вказаного набору продуктів має складати близько 3 кг випічки.
Відповідно до обраної рецептури в кожному місті, де проводилося дослідження, отримана середня вартість складових, яєць та м’яса.
Одним з найбюджетніших цей набір виявився у Харкові. Найдорожчим – у Дніпрі та Львові.
Зокрема найдешевші паски та буженину у Харкові можна приготувати з продуктів придбаних у Чудо-маркеті (динаміка цін наведена на малюнках).
Серед інших обласних центрів найдорожчими містами виявились Дніпро та Львів. Там вартість складових на паски й буженину склала 770,23 грн. та 694,72 грн. відповідно. Трійку міст з найнижчими цінами на «великодній кошик», очолює Харків. За ним йдуть Київ та Одеса з вартістю 640,32 грн., 677,54 грн. та 681,8 грн. відповідно.
Цікаво, що у порівнянні з аналогічним дослідженням цін перед Новим роком, продукти в Києві подешевшали, тоді як в Дніпрі та Львові - подорожчали.
Інфографіка додається.
Методика дослідження:
Дослідження проводились у Харківському національному економічному університеті імені Семена Кузнеця у період з 27 по 29 квітня методом моніторингу цін у ключових торгівельних мережах та статистичної обробки даних. У дослідженні брали участь різні регіони України, ціни на продукти, які аналізуються, обирались як мінімальні у торговельних мережах від різних виробників з урахуванням наявних знижок.
Для дослідження було використано задню частину свинини, вартість яєць та базову рецептуру паски яка містить:
• борошно пшеничне 1100 гр;
• дріжджі львівські пресовані 80 гр;
• цукор 250 гр;
• сіль 1 ч.л.;
• масло вершкове 250 гр;
• яйця 20 шт;
• молоко 350 гр;
• родзинки 300 гр;
• ванільний цукор 10 гр;
• коньяк 50 гр;
• цедра лимона\апельсина 30 гр;
• свинина задня частина 1,5 кг.