Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця

Результати дослідження цін на «Великодній кошик»

«У Харкові пекти паски коштує дешевше ніж в інших мегаполісах України» – дослідження ХНЕУ ім. С. Кузнеця.

Напередодні свят економісти Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця дослідили ціни на продукти, які входять до традиційної великодньої паски, крашанок, а також буженини в різних обласних центрах країни.

Для дослідження була використана стандартна рецептура паски, яка є традиційною для великоднього столу. Орієнтовна вага пасок із вказаного набору продуктів має складати близько 3 кг випічки.

Відповідно до обраної рецептури в кожному місті, де проводилося дослідження, отримана середня вартість складових, яєць та м’яса.

Одним з найбюджетніших цей набір виявився у Харкові. Найдорожчим – у Дніпрі та Львові.

Зокрема найдешевші паски та буженину у Харкові можна приготувати з продуктів придбаних у Чудо-маркеті (динаміка цін наведена на малюнках).

Серед інших обласних центрів найдорожчими містами виявились Дніпро та Львів. Там вартість складових на паски й буженину склала 770,23 грн. та 694,72 грн. відповідно. Трійку міст з найнижчими цінами на «великодній кошик», очолює Харків. За ним йдуть Київ та Одеса з вартістю 640,32 грн., 677,54 грн. та 681,8 грн. відповідно.

Цікаво, що у порівнянні з аналогічним дослідженням цін перед Новим роком, продукти в Києві подешевшали, тоді як в Дніпрі та Львові - подорожчали.

Інфографіка додається.

Методика дослідження:

Дослідження проводились у Харківському національному економічному університеті імені Семена Кузнеця у період з 27 по 29 квітня методом моніторингу цін у ключових торгівельних мережах та статистичної обробки даних. У дослідженні брали участь різні регіони України, ціни на продукти, які аналізуються, обирались як мінімальні у торговельних мережах від різних виробників з урахуванням наявних знижок.

Для дослідження було використано задню частину свинини, вартість яєць та базову рецептуру паски яка містить:

• борошно пшеничне 1100 гр;

• дріжджі львівські пресовані 80 гр;

• цукор 250 гр;

• сіль 1 ч.л.;

• масло вершкове 250 гр;

• яйця 20 шт;

• молоко 350 гр;

• родзинки 300 гр;

• ванільний цукор 10 гр;

• коньяк 50 гр;

• цедра лимона\апельсина 30 гр;

• свинина задня частина 1,5 кг.

Архів новин